Krimiläinen villatakki vuodelta 1990

Kun etsin tänä aamuna lämpimiä vaatteita, käteni osui kuvan harmaansininen villatakki. Kerron siitä. 

Kirjoitin ylioppilaaksi keväällä 1990 ja monen muun tavoin kävin kirjoitusten jälkeen ansaitulla lomamatkalla: Ostin kahden viikon pakettimatkan Krimin Jaltalle. Krimi oli silloin osa Ukrainan neuvostotasavaltaa ja Neuvostoliittoa. 

Olin opiskellut yläasteella kaksi vuotta venäjää ja kirjoitusten jälkeen opiskelin sitä omin päin vähän lisää. Edessä siintävä matka antoi motivaatiota. 

Niinpä lensin toukokuussa Oulusta Helsinkiin ja Helsingistä ryhmän mukana Aeroflotilla Simferopoliin, siis Krimin keskiosan tietämille. Simferopolista oli yhteiskuljetus Jaltan lomakaupunkiin Mustanmeren rannalle. 

Sieltä, jaltalaisesta tavaratalosta, ostin tämän villatakin. Värivaihtoehtoja oli kaksi, sen muistan. Tämä sininen oli niistä värikkäämpi. 

Yhtenä päivänä otin bussin Jaltalta takaisin Simferopoliin. Olin vielä kokematon matkaaja: Minulla ei ollut Simferopolin karttaa, eikä mitään tietoa, missä siellä kannattaisi käydä. 

Pari tuntia kierrettyäni päätin lähteä paluumatkalle. Kysyin pysäkillä odottavalta rouvalta, mikä bussi veisi minut kaupungin keskustasta takaisin linja-autoasemalle. Rouva totesi, ettei hän puhu venäjää. "Et puhu venäjää!", ihmettelin ääneen :). Seuraava ihminen puhui ja osasin nousta oikeaan bussiin. 

Löytyy tieto, että vuonna 1989 Krimin asukkaista 25.8% oli etnisesti ukrainalaisia. Kuinka moni heistä ei oikeasti osannut venäjää, sitä en tiedä. Epäilen, että rouva yksinkertaisesti kieltäytyi puhumasta kieltä. 

Sittemmin olen törmännyt ihmisiin, jotka kieltäytyvät puhumasta englantia. 

Jokunen vuosi sitten kävin Länsirannan Jerikossa ja siellä Kiusausten vuorella. Vuoren seinämässä on kahvila. Vaikka kahvilan asiakkaat ovat yksinomaan turisteja, sen menu on kirjoitettu vain arabiaksi. Omistaja lupasi kuitenkin kertoa (englanniksi), mitä listassa luki. 

Olin tottunut lukemaan listat itse ja tilanne tuntui hankalalta. Vasta myöhemmin ymmärsin, ettei englanninkielellä ollut sijaa heidän listoillaan. Eikä siinä mitään. 

Tämä villatakki kävi kerran pesukoneessa ja kutistui. Sen toinen kyynärpää on parsittu ja toinessa kyynärpäässä ammottaa reikä. Mutta lämmin se edelleen on.

   

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hamppuseminaari Tyrnävällä 1.12.2022

Kommentti artikkeliin: "Puheet työperäisestä maahanmuutosta ovat täysin epärealistisia ja vastuuttomia, sanoo tutkija" (HS 12.11.2022)