Kempeleen valtuuston kokous 7.12.2022. Vuoden 2022 talousarvion hyväksyminen. Pitämäni Vapauden liiton ryhmäpuheenvuoro.

Arvoisa puheenjohtaja ja valtuusto,

Uutena valtuutettuna minulle on jo selvinnyt, ettei talousarvion valmisteluvaiheessa yksittäisellä valtuutetulla tai oikeastaan koko valtuustolla, ole enää kovin paljon vaikutusvaltaa. Menot budjetissa määräytyvät valtaosin aikaisemmin kunnan toimielimissä tehtyjen investointeja ja palveluita koskevien päätösten  ja valtion antamien velvotteiden mukaan. Tietoa valmisteilla olevan talousarvion yksityiskohdista on kuitenkin saanut sitä valmistelevilta kunnan viranomaisilta, kiitos siitä. 

Meille Vapauden liitossa, kuten oletettavasti kaikille muille puolueille täällä, on tärkeää kunnan itsenäisyys, kuntalaisten vapaus päättää itse omasta elinympäristöstään, pitää se turvallisena, viihtyisänä, yhteisvastuullisena. Ouluun liitettynä valta siirtyisi tässä suhteessa muille, Kempele nähtäisiin pelkkänä asuinalueena ja sijoituspaikkana. Tämä itsenäisyyden säilyttäminen edellyttää hyvää taloden hyvää talouden pitoa.

 

 

 

Ensi vuoden talousarviossa erityisen iloisia olemme talousarvioon sisältyvästä määrärahasta, joka mahdollistaa museonhoitajan työsuhteen muuttamisen ympärivuotiseksi. Meillä on aktiivinen ja päämäärätietoisesti toimiva kotiseutuyhdistys Kempele-Seura. Juttelin heidän aktiiviväen kanssa ja minulle kerrottiin, että museohoitajan työsuhteen jatkamista myös kesäajan ulkopuolelle on ajettu seuran perustamisesta saakka ja nyt vihdoin lopulta toive on toteutumassa. Museonhoitaja yhdessä perinnetoimikunnan ja Kempele-Seuran kanssa tulee saamaan paljon aikaan, vahvistamaan kotiseutu identiteettiä, kunnan henkistä elämää ja pitovoimaa. Ja vain tällä pienellä panostuksella.

Rauhan säilyttäminen on tärkeää, sillä meille kuntaankin on sodan seurauksena tulossa lisämenoja etenkin sähkön, lämmön ja elintarvikkeiden hinnannoususta. Sähkön ja lämmön osalta lisämenojen on arvioitu olevan vajaat 1.2 milj euroa. Näille rahoille olisi ollut hyödyllisempääkin käyttöä. Jos jotain hyötyä energiakriisissä on ollut, niin se on pistänyt kunnan ja itse kunkin miettimään, missä käytössä energiaa on ehkä mennyt hukkaan. 

Toivottavasti kuitenkin Kempeleenkin kouluissa on kasvamassa uusi viisaampi itsenäisesti ajatteleva sukupolvi, jolla on halua tehdä rauhantyötä, lisätä kansojen ja valtioiden välistä keskustelua ja ymmärrystä ennakkoluulojen, aitojen, blokkien ja asevarusteluun sijaan.

Kempeleen Vapaudenliitto toivottaa hyvää ja rauhallista joulua niin valtuutetuille, sekä virkamiehille kuin etenkin Kuntalaisille!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hamppuseminaari Tyrnävällä 1.12.2022

Kommentti artikkeliin: "Puheet työperäisestä maahanmuutosta ovat täysin epärealistisia ja vastuuttomia, sanoo tutkija" (HS 12.11.2022)

Krimiläinen villatakki vuodelta 1990